Hond leert langzamer bij dagelijkse training

Honden leren nieuwe commando’s langzamer als ze elke dag worden getraind. Dat blijkt uit onderzoek van Deense wetenschappers. Wanneer honden steeds een paar dagen rust krijgen tussen de trainingen door onthouden ze commando's eerder dan wanneer ze dagelijks oefeningen moeten doen. Waarschijnlijk heeft het brein van de dieren rust nodig om de geleerde taken te verwerken.

Oorspronkelijk gelezen op:
http://www.nu.nl/wetenschap/2566147/hond-leert-langzamer-bij-dagelijkse-training-.html

Meer informatie:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016815911100181X#bib0085

Dit artikel riep allerlei vragen bij mij op. Inmiddels heb ik het rapport mogen lezen en daardoor ook antwoorden:

  • Hoeveel oefeningen werden er in 1 sessie getraind?
    Het onderzoek betrof 1 oefening: het aanleren van 'in de mand'. Deze oefening werd in 12 stappen opgeknipt. Per sessie werd hooguit aan 1 stap gewerkt.
  • Hoe lang was 1 sessie?
    6 herhalingen van de oefening binnen de stap waar de hond op dat moment was. 3 sessies op één dag hield in dat 3 sessies van 6 herhalingen achter elkaar werden gedaan, met pauze van 15 seconden tussen de sessies.
  • De honden kregen even veel sessies, maar sommigen dagelijks en 1 tot 2 keer per week. Wat is de doorlooptijd voor het aanleren van het gedrag? Leren ze per sessie minder efficiënt bij dagelijkse training, of deden ze meer weken over het leren van de oefening(en)? Wat is de meest efficiënte frequentie? OK, iedere dag duidelijk minder efficiënt dan 1x tot 2x per week. Maar waar ligt het ideaal?
    Iedere hond kreeg een vast aantal sessies. Toen alle 18 sessies verbruikt waren, werd gekeken naar welke stap van de oefening de honden op dat moment waren. Bij de laagste frequentie van de sessies, ging het leren tijdens de sessie het meest effectief. In doorloopttijd (aantal weken) had de hond echter waarschijnlijk langer over het aanleren van de gehele oefening gedaan dan bij de hogere frequenties. Aangezien na 18 trainingssessies aan de opzet van het onderzoek voldaan was, is dat echter niet gemeten.

In het rapport wordt vermeld dat het niet het doel van het onderzoek was om het meest optimale trainingsschema voor honden te vinden. Dit zou namelijk ook kunnen afhangen van het type oefening en de manier waarop de periode tussen de trainingen wordt doorgebracht. Bij mensen zouden korte rustperioden tussen oefensessies het beste resultaat opleveren bij het leren van eenvoudige taken, terwijl langere rustperioden het beste resultaat opleverden bij ingewikkelder taken. Dit zou mogelijk ook voor dieren van toepassing kunnen zijn. Verder zou in sommige gevallen bij mensen het leren van een extra taak tot net zo'n goed resultaat leiden als het oefenen van de oorspronkelijke taak.

In het rapport wordt verder nog ingegaan op mogelijke verklaringen van de resultaten, zoals de hoeveelheid slaap, maar ook de mate waarin een taak na een bepaald aantal herhalingen achter elkaar een automatische handeling wordt in plaats van dat er bewust geleerd wordt.

Kortom, er valt nog het nodige te onderzoeken over leren bij mens en dier.

Het blijft een boeiend onderwerp!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nu aanwezig:

| 215 bezoekers |