Over ons

Welkom > Over ons > Ronja > Ronja's dagboek > 11 maanden > 51 weken oud
Welkom





Ronja's dagboek - 51 weken oud (week 43 bij ons)

 

Vorige week | Overzicht dagboek | Volgende week

 

Naar boven Naar beneden Vrijdag 25 april 2008

Middagwandeling

’s Middags ga ik met beide Spetsen samen wandelen. Ik had graag getraind, maar kan er vanmiddag echt geen fut voor opbrengen.

Schotse Collie

Bij de ingang van de Balij staat een van Kari’s minder favoriete honden, een Schotse Collie-reu. Een of twee blafjes van Kari’s kant en het is al goed.

Goa de Kooiker

Ik zie ook Goa de Kooiker aankomen. Goa is onderdanig-opdringerig bij Kari: hij likt Kari continu aan de mondhoeken. Kari moet hier niets van hebben, dus gaat hij grommen en blaffen. Waarop Goa nòg onderdanig-opdringeriger wordt. Ik besluit Ronja en Kari los te laten, zodat Kari de ruimte heeft om zich wat terug te trekken en Ronja met Goa kan spelen op het grasveld.

Opdringerig type

Ook Ronja vindt Goa wat opdringerig, maar ze laat zich toch tot spel verleiden. Ze daagt hem nog wat extra uit met een kunststof blikje dat rondslingert. Ze rennen en sjesen met zijn tweeën over het grasveld. Tussendoor weet Goa toch ook Kari nog behoorlijk op de huid (mondhoeken?) te zitten, wat weer de nodige luidruchtige afweer van Kari oplevert.

Verder

Waarna Goa en Ronja in de struiken achter mij duiken. Ik ben er minder blij mee, want daar staan ook brandnetels. Kari moet zich er toch weer mee bemoeien en duikt ook de struiken in. Dan komt het stel er weer onder vandaan. Goa’s baas rent inmiddels weer de Balij in en Goa rent vrolijk met hem mee. Ronja en Kari vinden het ook mooi geweest en lopen in rustiger tempo met mij mee. De Schotse Collie heeft zich al die tijd vooral niet bemoeid met het stelletje druktemakers.

Joschka

Aan het einde van mijn rondje Balij kom ik Paul met Joschka tegen. De oude man heeft’s middags meestal weinig haast. Zijn sterke momenten liggen meer ’s ochtends vroeg. Paul geeft hem dan zo vaak mogelijk een grotere ronde om zijn spieren en gewrichten in vorm te houden.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Zaterdag 26 april 2008

Ochtendrondje Delft

Na de ochtendwandeling samen met Kari het ontbijt, wikkel ik Ronja in haar autotuig en gaan we naar Delft om wat boodschapjes te doen. In de winkels waar is aangegeven dat zij niet naar binnen mag, wacht ik buiten met haar.

Keurig gedrag

Waar ze wel binnen mag, gedraagt ze zich keurig. Op mijn vraag gaat ze helemaal tegen de schappen aan zitten, zodat ze niemand in de weg zit. Ze houdt het alleen nog niet vol als ik dan 10 meter bij haar weg loop (uiteraard als er niemand verder in de buurt is). Dat komt allemaal nog wel naarmate ik verder werk aan de blijf-oefeningen.

Poepzakje

Op weg terug naar de auto, gaat het hondje van twee andere winkeliers ineens midden op straat zitten poepen. De dames kijken zeer gegeneerd, blijkbaar geen poepzakjes bij zich. Ik geef ze er gauw eentje, waarop ze het keurig opruimen.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zondag 27 april 2008

Middagtraining: oogcontact

Vorige keer was ik met de minutensessie bij 5 tellen gebleven met een goeie score. Ik herhaal de 5 tellen nog even voor 1 minuut, als opfrisser. Dan ga ik over op 6 tellen. Ronja verdient gelijk 10 tot 11 kliks in de minuut (ik ben halverwege de 6 tellen als de wekker afgaat). Prima dus! Volgende keer beginnen we weer met 6 tellen en kijken we of 7 tellen ook lukt. Langzaam kom ik natuurlijk wel op de grenzen van het aantal herhalingen dat binnen een minuut mogelijk is – wat er ook op duidt dat Ronja tussendoor weinig tijd verliest met snuffelen of me niet helemaal goed in het gezicht kijken of iets dergelijks. Daar valt nog wel ietsje winst te behalen, maar de tijd bevestigt mijn gevoel dat dit allemaal alleen maar steeds beter gaat.

Betasten

Bij de oefening betasten wil ik werken aan duur, en wel op een variabel beloningsschema van gemiddeld 10 tellen (VB10). Bij het betasten heb ik 2 handen nodig, dus mijn clicker doe ik in mijn buidel. Beloningen uit die buidel grijpen, vind ik wat onhandig, veel gebarengedoe bij een oefening die ik liever rustig hou. Dus zet ik de zak met brokken uit mijn buidel voor Ronja neer, op zo’n 20 cm afstand. Ze blijft er de hele oefening vanaf, hoewel ze tussen de oefeningen door wel steeds wat dichter bij die zak terecht komt. Ik beloon haar tussendoor dan ook geregeld achter haar, zodat ze weer met wat meer afstand tot de zak heeft. Niet zozeer omdat ik bang ben dat ze in die zak duikt, maar die neus zakt toch wel een beetje, wat ik niet wil belonen: het staat zo lelijk op de show.
Het betasten gaat super. Ze trekt 2x een voetje weg als ik eraan zit. Verder niet.

Zen

Deze oefening staat ook op mijn lijstje (want ik werk tegenwoordig per training met een lijstje van 3 tot 5 oefeningen). Eigenlijk heb ik hem per ongeluk bij het staan en betasten al gedaan. Hij staat op mijn lijstje voor VB7, maar Ronja heeft hem nu gewoon even op VB10 gedaan.
Volgende keer oefen ik hem wel zonder zakje eromheen.

Erg warm

Aansluitend gaan we wandelen. Het is erg warm ineens, 22 graden, en Ronja loopt behoorlijk te hijgen. Bij de ingang van de Balij probeer ik Ronja de keus te laten: daarheen of terug naar huis? Ze lijkt toch de Balij in te willen. Toch vindt ze het aardig warm, dus doe ik een half rondje met haar.
Op de terugweg komen we bulldozertje Foxy tegen. Ronja heb ik nog los lopen, ik laat het haar bepalen. Ze blijft even bij mij, maar rent dan naar Foxy. Daar gaat ze even onderdanig liggen, waarna ze weer naar mij terugrent. Foxy rent haar achterna, het meisje dat vasthoudt bungelt achter haar aan. Ronja vindt het nog wel gezellig, maar even later zie ik aan haar koppie dat het zo goed is. Ik roep haar en direct komt ze aangehuppeld. We lopen verder naar huis.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Maandag 28 april 2008

Middagtraining

’s Middags ga ik met beide honden samen trainen. Hierbij laat ik meestal de ene hond 2 oefeningen doen, en dan de ander. De eerste keer wisselde ik na 1 oefening al. Om de een of andere reden gaf dat bij beiden veel onrust.

Naar heel

Heel is voor mij de rechter-volgpositie. Dus rechts naast me, neus in de looprichting. Naar heel, houdt in dat Ronja van voor mij, neus mijn kant op, naar rechts naast me gaat. Daarbij blijven haar voorpoten min of meer op de plaats en draait haar achterhand daaromheen tot ze in positie is.
Vandaag werk ik in één 1-minuutsessie. Ik klik voor de beweging, dus niet pas als Ronja helemaal in positie is. Ik wil namelijk dat ze het wat vlotter gaat doen, en dat bereik ik alleen door voor vlotte beweging te klikken.
In 1 minuut kan ik Ronja 12x klikken. Netjes, gemiddeld iedere 5 seconden dus. Kari stond ronduit in de weg, dus heel erg knap!

Staan-blijf

De staan-blijf oefen ik op een variabel beloningsschema van gemiddeld 7 tellen. Bij geen enkele oefening verzet Ronja ook maar één pootje. Erg goed dus.
Het GAAN staan is wat minder goed: Ronja gaat niet zo mooi vierkant staan als ze kan. Maar ik leg nu de nadruk op het BLIJVEN staan, dus minder hoge eisen op andere aspecten.

Gebit

Ongeveer een week geleden heb ik bedacht dat ik het gebit tonen op variabele beloning kan zetten. Ieder onderdeel van het gebit, voortanden, kiezen links en kiezen rechts, is één oefening. Als ik het op een VB2-schema zet, oefen ik allerlei combinaties daarvan in verschillende volgorden.
Ronja laat het in ieder geval allemaal zonder problemen toe, waarbij ze keurig haar kin in mijn hand houdt.

Af-blijf

Deze doen we op VB7. Ronja maakt één foutje. Of eigenlijk, zal ik dat zelf niet zijn door net teveel te vragen op dat moment? Het blijft moeilijk om bij een groter aantal tellen niet de afstand tegelijk te vergroten. Wie werkt aan de zelfbeheersing van het baasje?

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Dinsdag 29 april 2008

Middagwandeling: lekker ballen

Met de middagwandeling ga ik weer met beide Spetsjes op stap. Ik sla het trainen vanmiddag over. Vanavond neem ik ze allebei mee naar de club voor het dogdance-trainingsuurtje. Wel neem ik de balstok mee om ze een lekkere workout te geven. Bij het ballen gooi ik voor iedere hond om de beurt. Ik begin met Kari. Ronja wil er graag achteraan, maar ik gooi voor haar snel lekkers neer voor ik de bal voor Kari gooi. Als Kari terugkomt en mij de bal geeft, gooi ik als beloning voor het teruggeven lekkers voor hem neer, waarna ik de bal voor Ronja gooi. De eerste keer wil Kari er toch achteraan spurten. Ik moet hem streng terug roepen. Daarna gaat het goed. Kari doet nog wel eens een halfhartige poging om erachteraan te gaan als bal voor Ronja bestemd was, maar hij is dan ook makkelijk terug te roepen.

Verharen

Het regent behoorlijk en we worden tijdens de wandeling alledrie aardig nat. Naderhand droog ik Ronja en Kari goed af. Mij valt ineens op dat Ronja weer aardig wat losse haren heeft. Ik besluit haar een goeie borstelbeurt te geven. Er komen zes kussentjes met haar af. Het lijkt niet uit te maken: ze laat naderhand nog net zoveel los als daarvoor. Waarschijnlijk de na-loopsheidverharing. Hopelijk is hij sneller over dan de vorige, een paar weken voor haar loopsheid. Ze heeft nog genoeg haar over, ik hoef niet bang te zijn dat ze kaal wordt.

Naar de club

Als ik ’s avonds met Kari en Ronja op pad ga naar de club voor het dogdance-trainingsuur, vraagt Paul zich af of ik mezelf wil kwellen. Ik ben ook erg benieuwd hoe het gaat.

Om de beurt

Ik train natuurlijk weer om beurten met de honden. Ik leg de een vast aan een tafelpoot terwijl ik met de ander aan de gang ga. Degene die langs de kant zit, krijgt ook zeer geregeld lekkers toegegooid. Deels beloning voor rustig zijn (ik gooi alleen als ze rustig zijn), deels om ze bezig te houden en het wachten te veraangenamen.

Ronja één knerppartij

Ronja heeft één krijspartij. Ik negeer haar een tijdje, maar besluit dan toch maar in te grijpen: ik kan geen moment ontdekken dat ze minder gaat knerpen en in de trainingshal galmt het ook nog eens zo lekker door. Ik moet 2x “Ronja, genoeg” roepen (roepen, om überhaupt over haar stemgeluid heen te komen, maar zonder snauw in mijn stem), dan kalmeert ze. Even later ga ik terug om haar te belonen voor een poosje stilte. Voor de rest is ze stil.

Kari startproblemen

Kari heeft het moeilijker met het weer aan de beurt komen. Tijdens het wachten is hij meestal stil. Maar steeds als ik de riem oppak om met hem te gaan werken, begint hij te blaffen. Dus zet ik hem weer vast. Na een paar keer kunnen we dan toch aan de slag. Inmiddels heeft Ronja wel de nodige extra trainingstijd gekregen.

Nieuwe honden

Er zijn een aantal nieuwe honden voor Kari, dus hou ik hem een flinke tijd aangelijnd. Ronja kan ik een stuk eerder loslaten. Als we vlak langs een andere hond gaan, of een andere hond vlak langs ons, kijkt ze even om – hé, een hond. Maar ze werkt liever met mij verder. Het scheelt ook dat de andere honden zelf lekker aan het werk zijn: ze hebben geen tijd voor haar. Dat is wel een verschil met werken tussen ‘beginnende’ honden.

Op muziek

Iemand zet muziek op. Met Ronja’s gebrek aan hoeveelheid oefeningen die ze kent, ben ik vrij beperkt, maar ze toont in ieder geval al leuke controle bij het weven: wachten tot ik mijn volgende been op de maat neerzet.

Met Kari improviseren

Met Kari kan ik leuk improviseren. Vroeger raakte hij van onzekerheid van de kook en ging het blaffen. Inmiddels kan hij dit heel aardig aan. Wat dat betreft is hij enorm vooruit gegaan.

Lang niet slecht!

Al met al valt het me lang niet tegen. Voor Kari is de combinatie nieuwe honden en Ronja erbij het moeilijkst, maar uiteindelijk kan hij er uiteindelijk toch aardig mee uit de voeten. Ronja wil alleen maar samen dingen doen en lekkers en en het speeltje verdienen.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Woensdag 30 april 2008

Geen berichten.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Donderdag 1 mei 2008

Binnen trainen: plankje lopen

Ik wil met Ronja behendigheid of agility gaan doen, en dan vind ik het wel leuk om soms alvast even aan een kleine basis te werken. Bovendien zijn de raakvlakken onderdeel van de Training Levels, hoewel een niveautje hoger dan waar ik nu meer bezig zou moeten zijn. Ik heb zelf een loopplankje, ooit gemaakt voor Humphrey, onze Maltezer, mooi bekleed met een deurmat om uitglijden te voorkomen.

Chaotisch...

Ik begin in de woonkamer, maar Joschka en Kari zijn me wat te opdringerig. Ik ga dus verder in de keuken, waarbij ik de woonkamerdeur dichtdoe. Ik wil in eerste instantie voornamelijk het wip-gedeelte oefenen, maar na een paar herhalingen bedenk ik dat ik liever aan de raakvlaktaktiek wil werken. Alleen weet ik nog niet welke taktiek ik wil. Ter plekke bedenk ik de 'running contact points', de techniek van een Tsjechische trainster die me erg aanspreekt. Maar bij nader inzien past dat totaal niet bij onze aanleermethoden bij de KC, dus is dit toch niet zo geschikt. Dan heb ik liever 2 op, 2 af: achterpoten op het toestel, voeten in het gras.

Tevoren plannen veeeeeel beter

Doordat ik zo heen en weer ga tussen de dingen die ik bedenk, is het een rommelige sessie. Het toont wel weer aan dat je gewoon tevoren na moet denken wat je wilt doen en welke stappen en tussenstapjes je daarbij wilt nemen. Vooral dat laatste dwingt je om goed na te denken, zodat je goed voorbereid de training in gaat.
De training zelf is erg leuk, en Ronja loopt in ieder geval al keurig met 4 voetjes op de plank. Ik heb er dus (nog) geen kwaad mee gedaan. Maar voor de volgende keer wil ik een stappenplan uitdenken. Eens gaan kijken wat Sue Ailsby eigenlijk vraagt...

Buiten: oogcontact

’s Middags ga ik weer met de Spetsen apart. Ik begin met de oefening oogcontact. Ik doe 1 sessie van 1 minuut. Ronja zit gelijk op 10 tellen. Ik vind het direct mooi. Volgende keer ga ik over op variabele duur, en wel na een gemiddelde van 5 tellen (VB5).

Om paaltje heen (afstandsoefening TL)

Deze oefening hebben we al een tijdje niet meer gedaan. Ik begin gelijk op 1 tot 1,5 meter, wat natuurlijk best moeilijk is. Maar Ronja heeft hem alweer heel snel door. Vanaf mijn linkerkant gaat Ronja vrij makkelijk 'wijd' (rechtsom) om het paaltje heen. Vanaf mijn rechterkant is dat duidelijk moeilijker. Gevolg van paaltjestraining die ik met de fietsenrekken heb gedaan? Ik moet er nog over nadenken of ik daar wel zoveel bezwaar tegen heb. En hoe nu verder??? Deze training was wel meer voor de lol dan iets anders, maar ik merk toch dat ik nog teveel aan het toeval overlaat en dan op problemen stuit.

Gaan staan

Deze training gaat prima. Ik begin ermee op de kinderspeelplaats, waar stroeve stoeptegels liggen. Ronja gaat, soms na herhaald verzoek (staan, MOOI staan) bijna iedere keer mooi vierkant staan, zonder verdere hulp van mij. Na een paar herhalingen besluit ik het achter de flat nog eens te proberen. Het gladde beton daar leverde een tijdje terug lichte problemen op.
Achter de flat gaat het bijna net zo goed. Op een gegeven moment moet ik wel duidelijk maken dat ik sneller een goeie houding wil, niet pas na 4 of 5 keer proberen van haar kant. Daarna gaat het weer wat beter.
Terug plaats

Terug plaats

Als we klaar zijn met trainen, lopen we verder om te gaan wandelen. Dan begint het aardig te regenen. Ik besluit te schuilen onder de galerij van een laag flatgebouw. Ik had graag targettraining met de Alley Oop gedaan, maar die ben ik vergeten mee te nemen. Dan bedenk ik dat ik wel weer eens de terug plaats kan proberen. Die hebben we maanden geleden eens een keertje gedaan, maar daarna totaal niet meer. In zo'n 15 tot 20 kliks hebben we de oefening opgefrist en gaat ze de riem aanraken op zo’n 1,5 tot 2 meter.

 

Het vorige deel van Ronja's dagboek gaat over haar leventje in haar 50e levensweek.
En nu verder met haar 52e week.

Foto's van Ronja en de anderen tijdens onze activiteiten
in DoghouseRock Foto's



Overzicht Ronja's dagboek
0-1 maanden




2 maanden
3 maanden
4 maanden
5 maanden
6 maanden
7 maanden
8 maanden
9 maanden
10 maanden
11 maanden
12 maanden
(V) = video     *** = Geen bericht

 



Naar boven

Copyright © 2002-2013, Sandra Hurkmans.
Niets op deze pagina mag op enige wijze worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder toestemming van de auteur.
Printen voor eigen gebruik is wèl toegestaan. En een link naar onze website stellen wij natuurlijk op prijs!