vlagengels Wat is dogdance?

Joschka springt omhoog, landt op zijn achterpoten en blijft staanDogdance, ook wel canine freestyle, doggy dance of heelwork to music genoemd, is een betrekkelijk nieuwe hondensport, waarbij je samen met je hond op muziek danst. Het is een geweldig leuke sport. In eerste instantie voor de baas en de hond, maar ook voor het publiek. Muziek en honden levert samen dan ook leuke, gekke, verrassende, ontroerende dansen, soms bijna kunstwerken - en geen dans is hetzelfde.

Doggydancing is ontstaan uit gehoorzaamheidsoefeningen die werden uitgevoerd op muziek. Een goede basisgehoorzaamheid blijft nodig, maar de oefeningen zijn inmiddels zeer veelzijdig geworden en vernieuwende bewegingen worden aangemoedigd!

Doggydance is ongeveer tegelijkertijd in Canada, Engeland en de Verenigde Staten ontstaan, eind jaren 1980, begin jaren 1990. Een aantal bezoekers van deze site hebben misschien de demonstraties op Crufts gezien van onder andere Mary Ray. Ook op de Winner in Amsterdam worden al een aantal jaren demonstraties gegeven in dogdance.

Naar boven Naar onder Heelwork to music en dogdancing

In grote lijnen bestaan er twee stromingen, heelwork to music en dogdance. Heelwork to music is afkomstig uit Engeland. De uitdrukking zegt het al, het bestaat voor het grootste deel uit volgwerk op muziek. De hond mag hooguit 2 meter bij de handler vandaan. Bij dogdance (of doggydancing of canine freestyle) wordt afstandswerk juist aangemoedigd en is het aantal oefeningen veel groter. Volgwerk komt er soms nog maar nauwelijks aan te pas.

Naar boven Naar onder Nederland

Inmiddels worden in Nederland geregeld wedstrijden dogdance georganiseerd. Er zijn altijd meerdere klassen, van beginners tot vergevorderd en daarnaast ook groepsklassen voor meerdere handlers / meerdere honden of één handler met meerdere honden. Bij de beginners mag soms nog met beloningen in de ring worden gewerkt.

Naar boven Naar onder Voor wie?

Dogdancing is een sport voor iedereen die graag traint met zijn of haar hond en die dansen en muziek leuk vindt. Eigen leeftijd maakt niet uit. Als je echt heel serieus aan de slag wilt, kan voor de hond wel de gezondheid mee gaan spelen bij bepaalde oefeningen - zie daarvoor {ln:Oefeningen} en {ln:Gezondheid}.

De oefeningen worden altijd aangeleerd via positieve trainingsmethoden. Op dit vlak vind ik clickertraining absoluut aan te raden. Door de motiverende aanleermethode vindt de hond het geweldig leuk, en dat straalt hij ook uit tijdens het dansen!

Als je een indruk wilt krijgen van wat dogdancing is, vind je her en der in de freestyle-rubriek foto's en video's van losse oefeningen en hele dansen met mijn honden, opgenomen tijdens wedstrijden.

Video van Kari
Routine op 'Warriors' uit Lord of the Dance
op DD-wedstrijd Leiden 2006
Klasse: beginners

Voor MS Explorer moet je misschien de 'geblokkeerde inhoud toestaan'.
Lukt het zo niet, dan kun je de video (betere kwaliteit) ook
downloaden en afspelen in Windows Media Player
(8MB)

Een video van Dalmatiër Joschka is te zien op de pagina Dans
Een video van Maltezer Humphrey is te zien op de pagina Wedstrijden
Een video van Kari & Co. in een groepsdans op de pagina Muziek