Leiderschap
Een evenwichtige relatie met je hond
Net als een kind heeft een hond een enorme behoefte aan duidelijke regels en aan leiding. Het dier leeft bovendien in een erg dichtbevolkte mensenwereld en zal zich toch echt aan mensenregels moeten houden, wil hij op een prettige manier door het leven gaan. Houdt hij zich niet aan die regels, dan wordt zijn vrijheid steeds verder ingeperkt en krijgt hij de nodige boze reacties over zich heen. Dat is toch verre van aangenaam!?!
Voor het leren van die regels en het omgaan met alle verschillende situaties die hij kan tegenkomen in onze maatschappij, heeft een hond onze leiding hard nodig. Lees verder hoe je je hond hier op een positieve manier de voordelen van kunt laten inzien.
Wat is er met dominantie? (1)
Christina Sondermann
Hebt u een hond die steevast voor u uit de deur uit sprint? Die het liefst breeduit op uw favoriete plekje op de bank gaat liggen? Die soms alles doet, behalve wat u zegt? Kent u een hond die zijn voerbak verdedigt of een die het soms niet zo goed met soortgenoten kan vinden? Vast wel. En ongetwijfeld hebt u daarbij ook de volgende uitspraak gehoord:
"Die hond heeft een dominantieprobleem!"
Dominantie (2): De voorouders van onze hond
Christina Sondermann
In het het vorige deel hebben we gekeken naar de verwanten van onze huishond, de wolven. Dit was vooral omdat hun manier van leven en hun roedelstructuur vaak worden gebruikt als argument voor bepaalde opvattingen over het opvoeden van onze honden en de manier waarop wij met onze honden samenleven en omgaan. Kennis van de nieuwe waarnemingen bij wolven is belangrijk om te helpen begrijpen dat de dominantie- en roedeltheorieën achterhaald zijn. Het is echter weinig productief om uitsluitend naar de wolvenroedel te kijken en wolvengedrag als de enige basis te nemen voor de verklaring van het gedrag van onze honden.
Dominantie (3): Wat betekenen deze bevindingen voor ons en onze honden?
Christina Sondermann
In de delen hiervoor, Wat is er met dominantie? en De voorouders van onze hond, hebben we gekeken naar de verwanten van onze huishond, de wolf. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een wolvenroedel in de natuur niet zozeer bestaat uit alfadieren die de roedel met ijzeren vuist bestieren, maar uit een ouderpaar dat hun welpen met veel rust en geduld grootbrengt.
Vervolgens hebben we gezien dat wolven niet door mensen werden gedomesticeerd, maar dat betrekkelijk tamme exemplaren er baat bij hadden om zich in de nabijheid van de mens te vestigen vanwege de voedselrijke mestvaalten. Verder hebben we gezien dat de voorouders van onze honden, de "dorpshonden" zoals die nu nog in veel warme landen te zien zijn, niet zozeer in roedelverband leven, maar sociale doch halfsolitaire dieren zijn. Het roedelverband hebben zij door hun manier van leven dan ook niet nodig.