Muziek uitzoeken
Bij het uitzoeken van muziek is het belangrijk om voor jezelf een aantal zaken te overdenken en op een rij te te zetten. En verder constant je oren spitsen, waar je ook muziek hoort. Supermarkt, winkelcentrum, autoradio... Je weet nooit waar je 'jullie' nummer vandaan haalt. (Klik op Lees meer.)
Eigen voorkeuren
Muziekstijl
Ritme
Passend bij je hond
Muziek uitproberen
Opbouw muziekstuk
Eigen voorkeuren
Je eigen voorkeur voor muziek speelt een grote rol bij de keuze. Je gaat het nummer namelijk honderden, zo niet duizenden keren horen. Als de muziek je niet aanspreekt, krijg je er binnen de kortste keren een enorme afkeer van.
Mijn honden zijn niet zo kieskeurig, maar sommigen schijnen een uitgesproken voorkeur voor of hekel aan bepaalde soorten muziek te hebben.
Muziekstijl
Bedenk dat het soort muziek goed bij jou en vooral ook je hond moet passen.
Wat voor karakter heeft je hond? Is hij vrolijk, energiek, serieus, bedachtzaam, altijd klaar voor alles of juist terughouden? Of nog weer anders? Hoe beweegt hij? Is hij fladderig, chaotisch, atletisch, soepel, krachtig, trippelig, voorzichtig, zeker?
Hoe ben je zelf? Serieus, introvert, vastberaden, uitbundig, energiek, clownesk, humoristisch? En hoe zou je je bewegingen omschrijven?
Probeer je je hond voor te stellen bij verschillende soorten muziek: klassiek, jazz, swing, jive, blues, rock, punk, hiphop, latijnse of afrikaanse ritmes... Wat past goed bij hem? En wat bij jou?
Zeker voor een eerste uitvoering vind ik het zelf belangrijk muziek te kiezen die het karakter en de bewegingen van mijn hond duidelijk etaleert, die de toeschouwer iets over hem vertelt.
Ritme
Een heel belangrijk aspect van de muziekkeuze is ritme. Hoe langzaam of snel is de muziek? Past dat ritme bij je hond? Kun je er zelf prettig op bewegen? Kan de hond er alle of de meeste oefeningen op doen? Of moet hij abnormaal versnellen of vertragen? Ik denk dat ritme de belangrijkste bepaler is of muziek bij je hond past.
Het is overigens aanzienlijk makkelijker voor jou om je aan de muziek aan te passen dan voor je hond. Je hond heeft geen ritmegevoel en kan alleen maar bewegen zoals hij beweegt. Een beetje versnellen of vertragen kan hij wel, maar als het ritme teveel afwijkt van zijn normale tempo en hij zich moet gaan forceren, past het gewoon niet goed bij hem.
Zelf kun je je ritme veel meer versnellen of vertragen dan je hond en je kunt je bewegingen aan de muziek aanpassen. Toch moet je ook jezelf hierbij geen geweld aandoet. Als de stijl of het ritme echt niet bij je past, doet dat de uitvoering ook geen goed.
Een goede indicatie voor het juiste ritme voor je hond is zijn looptempo. Een metronoom (een apparaatje dat de snelheid van het ritme aangeeft) en eventueel een videocamera kunnen je hierbij helpen. Ga met je hond volgen in jullie normale tempo. Probeer met de metronoom zijn ritme te bepalen. Noteer dit. Ga nu iets sneller volgen en zoek weer zijn tempo. Dan iets langzamer. Probeer de lengte van je eigen stappen aan te passen, en kijk weer wat zijn tempo is. Doe hetzelfde met een grote bocht linksom, en dan rechtsom. Noteer al deze ritmes.
Iets makkelijker is het, als je jezelf op video op laat nemen terwijl je iedere keer een tijd achter elkaar met een verschillende snelheid of paslengte loopt. Dan kun je achteraf bij de videorecorder met je metronoom bepalen wat ongeveer het eigen loopritme van jouw hond is.
Passend bij je hond
Nu je hebt bedacht wat voor stijl je ongeveer zoekt en wat voor ritme je hond ongeveer heeft, ga je alle muziek draaien die je hebt, met de metronoom erbij. Met een zakmetronoom kun je hiermee in de auto verder gaan (denk wel aan de verkeersveiligheid!) en overal waar je verder ook maar muziek hoort. Zelf spits ik ook tijdens het winkelen en in restaurants mijn oren als er muziek gedraaid wordt en probeer ik te bepalen of het misschien iets voor mij en een van mijn honden is.
Welke muziek komt qua ritme en stijl in de buurt, en lijkt je ook wat voor een uitvoering? Noteer de titels, zodat je deze muziek later met de hond erbij kunt uitproberen.
Muziek uitproberen
De muziek uitproberen met je hond erbij is heel belangrijk. Want bij de juiste muziek komt de hond beter tot zijn recht, lijken zijn bewegingen zich naar de muziek te voegen, lijkt de hond iets extra's te krijgen, zelfs te gaan stralen.
Zelf heb ik de indruk dat ritme hierbij de belangrijkste component is. Voorkeur van de hond is misschien ook een element. Maar waarschijnlijker vind ik, dat de muziek mij een bepaalde manier van bewegen ontlokt, die mijn honden wel of niet aanstaat, waardoor ze vrolijker gaan lopen - of juist niet.
In ieder geval ga je gewoon volgen met de muziek erbij. Dan laat je de hond wat oefeningen doen en kijkt hoe die uitkomen op de muziek. Moet hij toch nog erg versnellen of vertragen? Kun je extra pasjes inbouwen om dit te voorkomen? Of pauzetjes inlassen zodat hij zich op de helft van het ritme kan bewegen? Of juist iets zo verkorten dat hij zijn tempo kan verdubbelen bij een bepaalde oefening, zodat hij alles toch in een bij hem passend tempo kan uitvoeren?
Bij het uitproberen ligt de nadruk op de hond, omdat jij als mens veel meer aanpassingsvermogen hebt. Toch moet de muziek ook goed bij jou passen. Als je bijvoorbeeld zelf heel serieus bent, zal muziek die om clownerie vraagt niet bij je passen. Omgekeerd geldt precies hetzelfde.
Opbouw muziekstuk
Heb je een of meer muziekstukken bij elkaar die je geschikt lijken, word je nog iets kritischer. Zitten er wisselingen in kracht, emotie, spanning, snelheid in? Hebben sommige stukken een uitgesprokener ritme, terwijl andere stukken vloeiender zijn? Zijn er in het stuk misschien zelfs gedeelten, waarbij je direct een bepaalde oefening of beweging voor je ziet? Door dit soort opvallende aspecten te gebruiken bij het invullen van een dans, creëer je een samenspel van muziek en beweging die je uitvoering een enorme extra kwaliteit en dimensie geven. Dit maakt je uitvoering 'af'. Ontbreken dergelijke inspirerende stukjes, dan is het ook vaak moeilijker om de dans ingevuld te krijgen.