vlagengels

Training, opvoeding en gedrag

Een hond is niet van nature geschikt om in onze mensenwereld te leven. "Gewoon een fijne hond" zijn, is allesbehalve vanzelfsprekend voor een hond! Iedere dag, iedere minuut zelfs moet hij zich aanpassen aan ons of aan onze omgeving.

Sterker nog, een hond NIET opvoeden is een recept voor het creëren van een probleemhond die niemand om zich heen wil hebben!

Om te zorgen dat je hond een fijne kameraad wordt, is het daarom belangrijk om hem goed gedrag te leren. Gedrag ter vervanging van normale hondendingen die hij op dat moment liever zou doen. Gedrag waar hij uit zichzelf niet zomaar voor zou kiezen.

Naar boven Naar benedenHoe leert een hond?

Om hem dat door jou gewenste gedrag bij te brengen, is het belangrijk dat je weet hoe een hond leert. Informatie over de basisprincipes waarmee honden - en andere dieren, inclusief wijzelf - leren, vind je op de pagina's Beloning en Straf en correcties: veel valkuilen. Deze wetenschappelijke termen lijken heel moeilijk, maar zijn heel logisch!

Naar bovenNaar beneden Clicker-training

Clickertraining is een methode die gebaseerd is op 'vrijwillig leren' van de hond: vrijwillig, omdat je hond heel graag datgene wil verdienen dat jij te bieden hebt en daar hard voor wil werken. Dat hij hard wil werken, daar zorg jij zelf voor, omdat jij je hond alles kunt bieden wat hij leuk, lekker en fijn vindt in het leven. Een eerlijke ruil, toch?

Als je hond datgene doet wat je wilt en je hem precies op dat moment met de clicker vertelt dat dat geweldig was en dat hij daarmee nu een van zijn favoriete dingen heeft verdiend, zal je hond dat gedrag graag herhalen.

Clickertraining is een geweldig leuke manier van trainen voor hond en baas. Omdat je kijkt naar wat je hond allemaal goed doet en hem daarvoor beloont, vindt je hond het leuk. En omdat je ziet hoeveel je hond feitelijk goed doet en hoeveel plezier hij beleeft, vind je het zelf ook leuk. Honden die geclickertraind worden, komen de baas vragen om getraind te worden!

Naast uitleg van Clicker-training, Clickertips en veelgestelde vragen vind je in deze rubriek ook een voorbeeld hoe je een gedrag via clickertraining van A tot Z trainen kunt. In het artikel Zelf leren clickeren: de Training Levels vind je ten slotte een prachtige methode waarmee je leert clickeren terwijl je je hond opvoedt en handige oefeningen bijbrengt of gaten in je training ontdekt en wegwerkt. Je leert hoe clickertraining werkt en krijgt het in de vingers, terwijl je hond merkt hoe geweldig leuk het is om met jou samen te trainen!

Naar bovenNaar beneden

Opvoeding

Gewenst gedrag veel en vaak belonen. Ongewenst gedrag voorkomen of ervoor te zorgen dat het geen beloning meer oplevert voor je hond. Dat is het recept waarmee je eventuele problemen zonder brullen, fysieke correcties of andere onaangenaamheden kunt voorkomen of verhelpen.

Naast veel tips voor de opvoeding van je hond, is in deze rubriek onder meer informatie te lezen over wandelen zonder trekken en je hond leren hierkomen. Voor een evenwichtige relatie met je hond, waarin jij een rustige, betrouwbare leider bent die niet naar geweld grijpt, vind je tips in het artikel Leiderschap. Ook is er een drieluik te lezen over dominantie bij honden en de vele misvattingen die daarover de ronde doen.