Kari (Curragh's Celtae Cernunnos) Ned. Kamp.

24-04-2002 – 27-02-2016


Kari, bijna 9 jaar oud

Bijna 14 jaar geleden stapte hij in ons leven. Een klein, breed mannetje, met een enorme levenslust die hij luid en breed uitdroeg. Vooral luid. Ik kon met Kari nergens ongemerkt binnen stappen. Of les lopen.

Hij was onze eerste Västgötaspets en mijn eerste volledig geclickertrainde hond. Bij clickertraining doe je het het mooiste als je allebei de indruk hebt dat jij de ander traint. In veel gevallen had ik de indruk dat ik Kari trainde, maar in bepaalde dingen had hij beslist mij getraind.

Hij was altijd eerlijk en kwam duidelijk voor zijn mening uit – vooral in verbale vorm. Hij zocht vaak de grenzen op, maar herkende de grenzen ook aan subtiele signalen. Hij had dan ook bijna nooit ruzie met andere honden.

Theater maken kon hij als de beste, en honden, koeien of mensen, hij wist meestal genoeg indruk te maken om de zaken zo te regelen als hij ze wilde hebben. Altijd puur verbaal, maar daarom niet perse minder intimiderend.

Lichaamstaal kon hij uitstekend lezen, en situaties soms meesterlijk ombuigen. Kari ging vaak op schuchtere hondjes af en wist ze dan uit de tent te lokken. Ook met pups was hij geweldig, als ze angstig waren, maar ook opdringerige pups bracht hij snel tot rust door ze straal te negeren. Dat kon hij als de beste!

Kari en ik hebben veel erg leuke dingen gedaan samen. Hij was ook altijd overal voor in, als het maar niet teveel nattigheid omvatte. Agility, dogdance, gehoorzaamheid, zoekspelletjes, apporteerspelletjes, klimmen en klauteren... Wat ik ook wist te verzinnen, hij deed altijd graag met vol enthousiasme mee. Hij was ook mijn hulphondje en gaf mij dingen an als die op de grond waren gevallen. Die 30 cm minder bukken als je last hebt van je rug zijn een verademing!

Loopse teven was wel een punt dat ons geruzie tussen ons opleverde. Hij wilde erheen, waar we ook mee bezig waren. Een paar weken geleden nog moest ik ineens een sprint trekken omdat hij op zijn ouwe, kreupele poten achter een loopse Labrador aan hobbelde.

Met al zijn luidruchtigheid konden de meeste mensen hem waarderen en vaak moesten ze om hem lachen. En kon hij met de meeste honden prima door een deur.

Lieve Kari, kleine stoere man, je hebt me op allerlei manieren heel veel gegeven, groot plezier, heftige ergernis bij tijd en wijle, waardering over en weer, liefde, dankbaarheid, de nodige wijsheid en heel veel mooie of toch minstens leerzame herinneringen.

 

Foto's en video van Kari in de loop van zijn leven zijn te vinden op onze fotosite. Een compilatie, waaronder de video's van zijn 3 beste dansen (Ghostbusters groepsdans, You Really Got Me en Warriors uit Lord of the Dance), vind je in zijn eigen fotogallerij.