Opvoeding
Een hond wordt niet 'vanzelf' een prettige metgezel. Het opvoeden van je hond is absoluut noodzakelijk, willen jullie veel plezier aan elkaar beleven.
Zorg er bij het opvoeden ook gelijk voor dat je omgeving geen overlast heeft van je hond. Voorkom dat je bijdraagt aan het slechte imago van de hond in Nederland!
Sommige mensen maken onderscheid tussen opvoeden en trainen, waarbij voor opvoeding eventueel wel straf mag worden gebruikt, maar in training absoluut niet. Voor mij is opvoeding alles wat een hond moet leren om een prettige huisgenoot te zijn. Training is voor mij alles wat je je hond bewust aanleert.
Nu ben ik een enorme voorstander van je hond bewust opvoeden. Training en opvoeding lopen voor mij dan ook heel erg door elkaar. Daarom is het ook zo belangrijk om te weten hoe een hond leert.
Eigenschappen: wat voor dier is jouw hond?
Om je hond bewust op te voeden, moet je iets weten over de hond. Wat is het voor dier? Wat voor gedrag kun je van een hond verwachten? Wat vindt hij leuk of lekker? Als je dat weet, weet je hoe je hem kunt belonen, maar ook wat hij fout kan en zal doen als je de beslissingen aan je hond overlaat.
Hierkomen
Bijna iedereen vindt het erg belangrijk dat zijn hond komt als hij geroepen wordt. Maar vaak levert het hierkomen juist de meeste ergernissen op. De ene hond beperkt het tot "nog even plassen, baas". Anderen maken er een spelletje van: "pak me dan, als je kan". Ook zijn er honden die zich absoluut niet storen aan het bevel, zodat het lijkt alsof je helemaal niets gezegd hebt. En dan heb je nog een categorie die heel langzaam en met grote omwegen uiteindelijk bij de baas terecht komt.
Soms kan de baas de afstamming van zijn troeteldier de schuld geven. Er zijn inderdaad rassen en individuen die zeer zelfstandig zijn of die een enorme jachtpassie hebben. Hierbij is het moeilijk een volledig betrouwbaar hierkomen aan te leren - maar niet onmogelijk! In het overgrote deel van de gevallen is het probleem op te lossen of in ieder geval flink te verbeteren. Lees verder hoe...
Trekken aan de lijn
Iedereen kent ze wel: van die honden die zichzelf tijdens het uitlaten zowat ophangen, zo hard trekken ze aan de lijn. Misschien is jouw hond er zo een? Piepend en gorgelend van benauwdheid baant hij zich een weg voor je uit.
Voor jou is het gedrag vaak een enorme ergernis - of je hebt je er uiteindelijk bij neergelegd, na soms al allerlei dingen te hebben geprobeerd: mopperen, rukken aan de lijn en zelfs slipkettingcorrecties. Het helpt allemaal niet afdoende, en van al dat geruk en getrek word je niet bepaald vrolijk.
Positieve oplossingen
Jouw hond leert de hele dag door, niet alleen als je bewust met hem bezig bent. Laat niets aan het toeval over. Als je afwezig bent, zorg er dan voor dat hij geen verkeerde dingen kan leren door hem op een plaats te zetten waar hij geen kwaad kan. Dat kan een bench zijn of een ruimte waar hij niets kan slopen. Als hij los is, zorg er dan zeker met een nieuwe hond of pup voor dat hij geen seconde uit je oog is. Als je met iets anders bezig bent, hou je altijd één oog op je hond. Alleen zo kun je fouten voorkomen door te reageren, bijvoorbeeld door de hond af te leiden als hij iets fout dreigt te doen.
Om je op weg te helpen met bewust opvoeden, vind je hier een aantal suggesties voor het voorkomen of aanpakken van wangedrag dat ontstaat uit de natuurlijke aanleg van de hond.