Angst voor het klikgeluid

 

Sommige honden zijn bang voor het geluid van de clicker. Daar kun je echter veel aan doen.

Als je ook maar enig vermoeden hebt dat je hond wel eens bang zou kunnen zijn voor de clicker, lees dan eerst onderstaande aanwijzingen.

  • Er zijn veel manieren om de klik te dempen. Omsluit de clicker helemaal in je hand. Klik vanuit je zak. Doe de clicker in een washandje. Hou hem onder je oksel. Plak het putje dat in het metaal van de clicker zit, helemaal af met leukoplast. Hoe meer lagen, hoe gemoffelder het geluid. Naarmate de hond aan het geluid went, kun je de leukoplast er laagje voor laagje afhalen. Het blijft echter goed om zeker in huis de clicker een beetje te moffelen.
  • De clicker klinkt binnen veel harder dan buiten. Weet je niet zeker hoe je hond reageert, probeer de clicker dan eerst buiten uit, waarbij je hem ook nog moffelt.
  • Kijk je hond niet recht aan als je klikt. Veel honden zien daarin een bevestiging van hun angst: "zie je wel, er is reden om bang te zijn, de baas kijkt me zo raar aan". Het beste is om juist heel nonchalant te doen, alsof de clicker helemaal niets met je hond te maken heeft, maar dat het geluid wel koekjes uit de lucht doet vallen.
  • Richt nooit de clicker op je hond. Het is geen afstandsbediening. Bovendien klinkt het geluid dan veel harder.
  • Laat de clicker ook nooit vlakbij zijn oor afgaan. Gebruik in situaties waarbij dat voor kan komen je alternatieve klik.

 

Zorg ervoor dat je hond de klik juist heel leuk gaat vinden!

  • Vlak voordat je hond toegang krijgt tot alle verschillende leuke dingen die er in zijn dagelijks leven gebeuren, laat je steeds een klik horen. Let daarbij ook op bovenstaande tips: moffel de klik zoveel mogelijk en doe alsof jij verder niets met het klikgeluid te maken hebt. Kijk je hond dus niet extra intensief aan om zijn reactie te peilen, maar kijk juist een beetje langs je hond heen.
  • Klik steeds eenmaal nèt voordat je hem iets lekkers geeft. Voordat je hem zijn eten geeft. Voordat je de deur open doet om met hem te gaan wandelen. Voordat je hond los mag. Voordat jullie samen gaan spelen.
  • Zodra de angst er een beetje vanaf is, ga je je hond klikken en belonen op het moment dat hij iets willekeurigs doet dat jij leuk vindt. Hiervoor moet je je clicker altijd op zak hebben en iets lekkers of een speeltje binnen handbereik. Je vraagt dus nog helemaal niets van je hond, je verwacht zelfs niets van hem, maar je houdt hem extra goed in de gaten en je klikt willekeurig leuk gedrag dat je ziet.

 

Als je het op deze manier aanpakt, zien de meeste honden heel snel de grote voordelen van het klikgeluidje in. Vol voorpret spitsen zij hun oren als je de clicker alleen al oppakt. Als jouw hond zover is, kun je echt met de clicker aan de slag om te gaan trainen.

Tot die tijd, of als je hond er toch niet aan kan wennen, kun je uiteraard je alternatieve klik gebruiken, bijvoorbeeld een tongklak of een woordje.