Wie zijn Marian en Bob Bailey?

Marian Breland Bailey, toen getrouwd met Keller Breland, deed onderzoek onder B.F. Skinner, onder meer naar door duiven bestuurde bommen gedurende de 2e Wereldoorlog.

Animal Behavior Enterprises

Door deze ervaring richtten Marian en Keller ABE op, Animal Behavior Enterprises. ABE-trainers trainden bij elkaar zo’n 140 diersoorten, tienduizenden individuele dieren, voor allerlei commerciële, maar ook militaire doeleinden.

In 1965 overleed Keller Breland, waarna Marian het bedrijf verder deed bloeien. In datzelfde jaar trad Bob Bailey in dienst bij ABE als directeur onderzoek en vervolgens algemeen directeur. Tevoren was Bob bij de US Navy de eerste directeur Training. In 1976 trouwden Bob en Marian. In de loop der jaren trainde Bob Bailey zelf meer dan 120 diersoorten en duizenden individuele dieren.

Binnen ABE werden onder meer honden, geiten, katten, konijnen, ratten, runderen, schapen, varkens en wasberen, kippen, eenden, papegaaien en raven, en dolfijnen en walvissen getraind. Dit deden zij voor organisaties als Marineland in Florida, Parrot Jungle, Sea World en Six Flags, voor circussen, films, musea, winkels en dierentuinen. Zij ontwikkelden de allereerste dolfijnen- en vogelshows. Zij leerden dieren munten in machines stoppen, over touwen lopen, souvenirs en gelukskaarten uit te delen, te dansen op muziek uit jukeboxen, basebal en basketbal te spelen, op brandweerwagens mee te rijden en de sirene aan te zetten, en piano en drums te spelen.

Andere dieren werden ervoor getraind om vrij in hun natuurlijke omgeving, waaronder dolfijnen in de oceaan en vogels in de lucht, urenlang opdrachten uit te voeren die hen met lange-afstandszenders werden doorgegeven. Vaak was dit in opdracht van overheden, waaronder defensie.

Trainingsmethoden

Tijdens de trainingen van ABE werd nagenoeg uitsluitend gebruik gemaakt van Versterking. Slechts in een handvol gevallen werd positieve correctie toegepast (zie Straf en correcties). Dat was uitsluitend op aandringen van de opdrachtgever. Deze kon niet geloven dat een dier met zeer grote zekerheid een gevraagd gedrag in een vrije omgeving kon uitvoeren, alleen getraind met positieve bekrachtiging.

Chicken Camps

Marian en Keller Brelland begonnen al in 1947 met trainersopleidingen. Deze opleidingen zetten Marian en Bob samen voort. In de praktijk bleek de kip het allerbeste dier om trainers mee op te leiden. Hieruit ontstonden halverwege de jaren ‘90 de chicken camps die zij jarenlang gaven om beginnende en ervaren trainers op te leiden, en die Bob Bailey nog steeds incidenteel geeft. Inmiddels wordt deze traditie overgenomen door anderen.

Een opvallende uitspraak van Bob en Marian Bailey is "training is a mechanical skill", oftewel: trainen kun je leren. Daarnaast brengen zij alle ingewikkeldheden van het aanleren in het trainen terug tot de enkele basisprincipes van het operante conditioneren. Hoe, lees je op de website behavior1 hieronder, met oneliners als "Training is simple, but not easy", en zeven andere 'suggestions for better training'.

Meer over Bob Bailey, Marian (Breland) Bailey, Keller Breland en ABE: